2017. október 11., szerda

Ázsiai madárfaj

Ázsiai madárfaj

Az alábbi lista azokat a madárfajokat tartalmazza, amelyeket egy állam (ideértve a független államokat és a függő területeket is) nemzeti jelképének választott. A(z) „Ázsia madarai” kategóriába tartozó lapok. A következő 2lap található a kategóriában, összesen 4lapból. Mindezen fajok mellett még sok egyéb faj van, amelyek valószínűleg mára szintén kihaltak, vagy már évtizedek óta nem látták őket vagy élőhelyük oly mértékben károsodott, hogy azon már nem élhet életképes populáció a fajokból. Feltehetőleg a visszatérő fagyos, havas idő az oka, hogy szem elé került egy újabb ázsiai madárfaj , a feketetorkú szürkebegy hazánkban.


Ázsiai madárfaj

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) egyike a Kínában őshonos darázsfajoknak. A rovarok (Insecta) osztályán belül a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjéhez és a valódi darazsak (Vespidae) családjához tartozik. Szinte azonnal elleptek a madarászok, hiszen valóban kuriózum ez az ázsiai madárfaj errefelé. Pabar Zoltán madármegfigyelő viszont hétfőn észrevett egyet.


Remélem, túléli ezt a kalandot, bár meglátásom szerint egyre csökkennek az esélyei. A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Kagu (Kagu): Az Új-Kaledónián őshonos madárfaj még pár ezer példányt számlál, de mivel nem tud repülni, nagy veszélyt jelentenek számára a ragadozók is. Két ázsiai Turdus fajt is a rigófélék közé sorolnak, melyek a galléros rigó (T. albocinctus) és a szürkeörvös rigó (T. boulboul), melyeket szintén feketerigónak hívnak, valamint Afrikában a szomáliai rigó (T. (olivaceus) ludoviciae), köznyelvi nevén a „szomáliai feketerigó”. Jelenleg a lista 3fajt tartalmaz.


Ázsiai madárfaj

A kék cinege alapvetően európai madárfaj. Gyakorlatilag az egész kontinens területén találkozhatunk vele, de Észak-Afrika mediterrán területein és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Magyarország mai határain belül.


Egyedül a különösen hideg övezeteket kerüli, de az ember közelségéhez jól alkalmazkodott. A visszatérő fagyos, havas idő miatt tűnhetett fel egy újabb ázsiai madárfaj , a feketetorkú. A mérsékelt és szubarktikus Ázsiában költ, telelni délebbre vonul. Kóborlásai során eljut Európába is. Napi cuki: soha nem látott ázsiai madárfaj hazánkban!


Saját megfejtés ajánlása: Ha szeretné hogy egy általad ismert megfejtés, amit az oldal még nem tartalmaz, bekerüljön az adatbázisba, írd be a megfejtést és a meghatározást az alábbi mezőkbe, és nyomd meg a Beküldés gombot! No thanks Check it out. Vigyázz a madárra Attila Frühwirth. Unsubscribe from Attila Frühwirth?


A közép- ázsiai juhászkutya vagy Alabai egy nagy kutya, amiből erővel és erővel fúj. Két ázsiai szürkebegy-faj viszont nagyon ritka látogatóként szokott csak megkerülni Európában. Ez a fajta évszázadokon át tartó természetes válogatáson ment keresztül, és őseitől a legjobb védő- és harci tulajdonságokat kapta. A kelet- ázsiai széncinegék háta zöl hasuk fakó sárga vagy fehér, míg Dél-Ázsiában szürke háttal és fehér hassal tündökölnek.


A széncinege centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága centiméter. A csóka igen zajos madárfaj. A legjellemzőbb hangja, melyet inkább röptében hallat, a fémes és csattogó, egyfajta döcögő „csje” hang, míg máskor keményebb „csjakl”, elnyújtott „kjaar” és valamivel durvább „csreh” hangot is hallat.


Ezek a találkozások vagy üdvözlések hangja. Csak hogy néhányat említsünk e fajok közül, a tavak körül hattyúkat, libákat, kacsákat, flamingókat és számos egyéb madarat is megfigyelhetsz. A helyi madarak közül néhány faj, például a pusztai sas vagy az ázsiai galléros túzok sajnos már a veszélyeztetett fajok listájára is felkerültek. A vörösbegyhez hasonló madár nevét kék színű farktollairól kapta. A kisméretű madárfaj elsősorban az ázsiai tajgaövezetben és a magashegységek fenyveseiben, cserjéseiben fordul elő, kontinensünkön mindössze Finnországban és Észak-Oroszország európai területein költ.


Kinabalu megannyi szépséget kínál: hihetetlen botanikai és biológiai sokféleség, több mint 6páfrány faj, 3madárfaj és 1emlősfaj él itt. A gigantikus Rafflesia növény Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. A faj láthatóan megvetette lábát a sugárfertőzött területen.


Az utolsó évben faj tűnt el végleg, az utóbbi évben került a kihalt vagy a vadonban kihalt fajok közé. Az ázsiai madárfaj Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések