2017. december 20., szerda

Gyermek elhelyezésének megváltoztatása

Kiskorú elhelyezésének megváltoztatása tényállása. A kiskorú elhelyezésének megváltoztatása : Btk. Aki végrehajtható hatósági határozat alapján elhelyezett kiskorút attól, akinél a hatóság elhelyezte, annak beleegyezése nélkül, az elhelyezés tartós megváltoztatása céljából elvisz, illetve a kiskorút rejtve vagy titokban tartja, vétség miatt egy.


Gyermek elhelyezésének megváltoztatása

A szülő gyakran éppen azzal bizonyítja a gyermek nevelésére való alkalmatlanságát, hogy a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt sorozatosan - nemegyszer rövid időközökkel - egymás után indított perekkel nyugtalanítja a gyermeket megfelelően gondozó szülőt, és zavarja a gyermek neveléséhez elengedhetetlenül. Az utóbbira igen a válasz, feltéve, ha a szülői felügyeleti jogokat megkapja és a gyermeket Önnél helyezik el. Először írásban kell a korábbi jogosultnak vagy meghatalmazottjának bejelenteni a lemondást, majd ha annak a tárgyában végleges és végrehajtható határozattal rendelkeztek, akkor külön határozattal rendelhetik el az Ön részére az. De nem elég csupán a körülmények lényeges megváltozása (pl. az elvált házastárs új házasságkötése, lakáshelyzetének rendeződése, anyagi viszonyainak javulása), hanem azt is vizsgálni kell, hogy a gyermek fejlődése addigi környezetében biztosítva van-e, az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében szükséges-e.


Gyermekelhelyezés megváltoztatása. A gyermekelhelyezés során - a gyermek korára, érettségére figyelemmel - tekintetbe kell venni a gyermek véleményét is. A szülői felügyeleti jog rendezése, a válóperek egyik legfontosabb, legérzékenyebb kérdése. A bírói gyakorlat szerint a gyermek akkor tekinthető az ítélőképessége birtokában levőnek, ha koránál és helyzeténél fogva képes önállóan és befolyásmentesen kialakítani véleményét. Fontos-e a gyermek kívánsága a gyermekelhelyezésnél?


Gyermek elhelyezésének megváltoztatása

A gyermeknek a per során történő meghallgatása egyáltalán nem elhanyagolható, a gyermekelhelyezéskor kiemelt szerepe van annak, hogy ő maga mit szeretne: melyik szülőnél kéri az elhelyezését. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével. Büntetőügyvéd segítségét szeretné? Az elhelyezéséről elsősorban a szülők döntenek. A gyermek elhelyezésének kérdése abban az esetben merül fel, ha az addig házastársként vagy élettársként együttélő szülők különválnak.


Bíróság dönt a kapcsolattartásról, illetőleg a szülők megállapodását jóváhagyja a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránti perben. Az ombudsman aggodalmának adott hangot, mert a hatályos szabályozás alapján nem lehet gyorsan és gyermekközpontú módon fellépni, ha az egyik szülő jogellenesen tartja magánál a gyermekét és nem hajlandó őt önként átadni a másik szülőnek. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének a megváltoztatásához is vezet. Abban az esetben, ha a szülő a nála elhelyezett gyermekkel egy évnél rövidebb időre távozik külföldre, a gyermek elvitele önmagában nem jogellenes, és a belföldön maradt szülő a gyermek visszaadását csak abban az esetben kérheti, ha előbb a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránt pert indít, és a bíróság a. Véleményem szerint ez a jogszabály lehetővé teszi, hogy a gyermekelhelyezés iránti, a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránti perben a gyermek ne csak kívülállóként, gyakorlatilag egy megosztandó vagyontárgyként, hanem jogi érdekkel rendelkező személyként részt tudjon venni. A bírósági döntést követően természetesen lehetőség van a gyermek elhelyezésének megváltoztatását kérni, ha azok a körülmények, amelyekre az eljáró bíróság a döntését alapította, időközben megváltoztak és emiatt a gyermek elhelyezésének megváltoztatása a gyermek érdekében áll.


Mindez megköveteli, hogy a bíróság a gyermek életét érintő minden körülményt feltárjon. Ezekben a perekben egyébként kötelező mindkét szülőt meghallgatni. Ez alól csak az elháríthatatlan akadály jelent kivételt. A nő ellen eljárás folyik a gyermek elhelyezésének megváltoztatása miatt. A felső tagozaton is volt több olyan felróható szülői magatartás, mely a gyermek érdekei ellen volt.


Feljelentés…A megfelelő hatóságnál (rendőrség, ügyészség) feljelentést tesz a kiskorú veszélyeztetése miatt. Ezt azért írom, mert a családjogi ügyekben sem ritka a több évig tartó pereskedés és az ideiglenes intézkedéssel elhelyezett gyermek elhelyezésének (ismételt) megváltoztatása az idő múlásával egyre alacsonyabb valószínűséggel fog bekövetkezni, hiszen a megszokott és szerencsés esetben meg is szeretett környezetéből. Mit vesz figyelembe a bíróság a gyermekelhelyezéskor? Ha a szülők a házassági bontóperben a gyermek elhelyezésének kérdésében megegyezni nem tudnak, úgy bármelyikük – a házasság felbontását kezdeményező felperes keresetében, vagy az alperes viszontkeresetében – kérheti a gyermek nála történő elhelyezését. A család - és ezen belül elsősorban a gyermek - sokoldalú védelme alapvető követelmény a társadalomban.


A gyermek személyiségének harmonikus kibontásához szükséges, hogy családi környezetben, boldog, szeretetteljes és megértő légkörben nőjön fel, s hogy őt a béke, az emberi méltóság, a türelmesség, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében. A szül ık általában maguk tudják rendezni a gyermek elhelyezésének és további nevelésének kérdését. A szül ıknek azonban olyan megoldást kell választaniuk, amely a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejl ıdését legjobban biztosítja. A házassági életközösség megszakadásakor eldöntésre vár, hogy a gyermek kinek a gondozásába kerüljön. A rendőrség a jogellenes elvitellel kapcsolatos ügyekben pedig kizárólag akkor jár el, hogyha az üggyel kapcsolatosan kiskorú veszélyeztetése, a kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása, vagy a kiskorú elhelyezésének megváltoztatása bűncselekmények gyanúja miatt feljelentés érkezett be a hatósághoz.


Ha a kapcsolattartásra kötelezett a gyermeket bizonyíthatóan folyamatosan a kapcsolattartásra jogosult ellen neveli és a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozatnak a végrehajtási intézkedések ellenére sem tesz eleget, a gyámhivatal: a) a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránt pert indíthat. I Legfelsıbb Bíróság 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések