2017. április 4., kedd

Ck végű szavak

Ck végű szavak

A legtöbb -ny végű szó -n végű idegen szavak átvételéből keletkezett. U-ra vagy ü-re végződő szavak ? Mert nem azok érdeklik, hanem csak a „látványos, énekes és táncos műsör” megjelölésére használt u-ra vagy ü-re végződő szavak , amiknek a második betűje az e. Vannak idegen szavak , pl. Szép megoldás még Bereck község neve, ami Gábor Áron szülőfaluja. Csokonai A méla Tempefői c. Tény, hogy a magyar (nem-összetett) szavak igen nagy hányadában ez így is van (perdülésetektől, fordulásotoktól), de elég nagy számban vannak kevert szavak is.


Az i, í a szavakban és a szavak végén Olvasd fel hangosan a szavakat: hív, mászik, irigy, mirigy, fázik, kínál! Csoportosítsd a hosszú í-vel és a rövid í-vel írt szavakat! Ide sorolható még a suviksz (‘lábbeli fényesítésre való fekete kenőcs’) népies subick alakja is. A szóvégmutató szótár ez utóbbi példát a -ksz végű szavak között tartja számon. A(z) „Magyar szavak listája” kategóriába tartozó lapok.


A következő lap található a kategóriában, összesen lapból. Ez a korrepetálás most a helyesírásról fog szólni Kedves Olvasóim! Arra a kérdésre, hogy ki tud j végű szavakat , csak azt válaszolhatom , bárki.


Mi kell ahhoz, hogy gyorsan tudjak írni j végű szavakat? UÚÜ betűvel kezdődő szavak – szojelentese. Sulinet TudásbázisAz u, ú, ü, ű a szavakban és a szavak … című meséből az ü-betűs és az ű-betűs szavakat! Mivel a -tum végű főnevek elvont fogalmakat jelölnek, többes számuk rendkívül ritka. A németbe bekerült latin eredetű szavakról bővebben: Latin hatás a németben Néhány egyéb eset.


A keresett név esetén a - ck és a hosszú -ó miatt azonban ezek eleve nem jönnek szóba. Erről jut eszembe: a scone a pogácsa, de nem olyan, mint a magyar házi pogácsa, hanem ez olyan nagyobb pogi, lehet vajas vagy sajtos. Gondolom a szótárban nincs benne, mert egyszer láttam egy magyarra fordított kutya ügyességi versenyes műsort, alatta lehetett hallani angolul és a scone-t fánknak fordították. Ezek a szavak milyen magánhangzókra végződnek? Keress olyan szólást, közmondást, amelyben u és ú található!


Ck végű szavak

Karikázd be ezeket a magánhangzókat! Ezen az oldalon a hétköznapi magyar nyelvben használt - de kevésbé ismert - valamint a külföldi eredetű szavakat gyűjtjük. Kellemes időtöltést kívánunk a szótár használatához, reméljük hasznosnak találod. A latinból átvett magyar -ció végű szavak sok esetben megegyeznek, azzal a különbséggel, hogy az orosz végződése -ция, pl. Реформация = reformáció.


Francia jövevényszavakból elég sok van mindenféle nyelvben, így a magyarban is, és biztos az oroszban is, de példát nem tudok. I) Az alábbi anyag a kódex eredeti kigyűjtött egyes szavait, nyelvtani alakzatait mutatja be, nem tartalmazza a szövegeket. Tananyag ehhez a fogalomhoz: Az ul,-ül végű igék helyesírása. Kivételt képeznek az idegen szavak der Mokka (a mokka kávé), die Pizza (a pizza). A kérdés helytelen – nem tudjuk miért és nem is érdekes.


Nem a szavak jelentésének van neme, hanem magának a szónak. Az, hogy mi hím és nőnemnek hívjuk őket, csak egy kényelmes elnevezés. Ennyi erővel lehetne hideg és meleg is. A nedves agyagtáblákba hegyes végű pálcikával rótták a jeleket. A köznapi leveleket csak szárították, a fontosabb szövegeket égették.


Az ókor leghíresebb agyagtábla-gyű jteménye Asszurbanipal ninivei könyvtára volt, mely több tízezer kiégetett agyagtáblát tartalmazott, katalogizálva és rendszerezve. A helyesírás azonban nincs tekintettel az alkalmi hangváltozásokra, a szóelemeket eredeti alakjukban írjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések