2017. május 11., csütörtök

Feldmár andrás igazi vagy iskola nőknek

Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy ? Iskola nőknek Különböző írásokból összeollózott könyv, ezért sokszor csapongónak éreztem. Ami tetszett benne, hogy sok írás más oldalról közelíti meg a nőiességet, a női szerepeket, mint ahogy mostanában divat. He is most known as the Hungarian follower of R. Laing, the Scottish psychiatrist who was one of the leading figures of the counterculture of the ‘60s. Nem lehet igazi iskolának tekinteni, mert itt senki nem akar megtanítani semmit senkinek. Az iskola és a tananyag alapját kérdések képezik.


Ennek a könyvnek nincs műfaja, ahogyan a Feldmár féle Iskola sem iskola a szó bármilyen szokásos értelmében, habár vannak tanárai, hallgatói, ösztöndíjai. Tevékenysége szemben áll a pszichológia és pszichiátria hagyományos gyakorlatával, amennyiben károsnak tartja az ún. A kérdések középpontjában „a nő” áll, és mivel ez így van, a kötet legtöbb írása ezen elkülönítés felől fogalmazza meg a maga álláspontját. Lelkes Zoltán, Mester Dóra Djamila, Bereményi Réka,.


Ez a különbözőség abból faka hogy a terapeuta hitvallása szerint a pszichoterápia “nem az orvostudomány egy ága“, nincsen benne elmélet, előre meghatározott séma. A több könyv megírásában is együttműködő szerzőpáros a kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikáció témájában is rendszeresen publikál, tart előadásokat, csoportos foglalkozásokat. Hogy milyen egy Igazi Nő? Ki tudja…de, amikor ketten vagy többen nyílt szívvel és tudattal beszélgetünk egymással, akkor megjelenhet, – nem bennünk, de közöttünk- valami új és való, valami igaz és meglepő, amihez egyedül egyikünk sem jutott volna hozzá. Igenis fel lehet nevelni úgy egy gyermeket, hogy soha nem szégyenítjük meg.


Ugyanakkor, elsősorban Kelet-Európában, meg a Balkánon, az egész kultúra, az iskolarendszer azon alapul, hogy megszégyenítik és megalázzák a gyerekeket. A Kanadában élő pszichoterapeuta úgy véli, a megszégyenítésre épülő, engedelmességre nevelő iskola börtön, a szülők pedig filmrendezőként késztetik jó gyerek. Címkék: politika feldmár andrás orbán viktor Feldmár Intézet donald trump pszichológia török szabolcs Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24. El fogom mondani a lányomnak…” – Puzsér Róbert betalált!


Az olykor provokatív, máskor szigorúan tudományos, néha költőien szárnyaló írások feltárják, milyen rengeteg dolog van, amiről a nők soha nem beszélnek, amit az anyák nem mondanak el a lányaiknak, mert nekik sem mondta el az anyjuk, mert ők sem tudták, így azt sem tudni már, van-e egyáltalán bármiféle igazi tudás, ami. Olvass feldmár andrás témájú cikkeket, híreket a Cotcot. Az ősszel, amikor utoljára találkozhattam vele annyira fáradt volt, ezáltal idősnek is tűnt, hogy elkezdtem aggódni, hogy még a végén meghal, mielőtt beszélgethetnék vele. A beszélgetés során sok mindenről szó volt, álmokról, bátorságról és az igazi párbeszédekben megszülető mi-élményről is. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20.


Büky Dorottya szerint Feldmár mindig ilyen erősen fogalmaz, hogy kérdéseket vessen fel bennünk, egy igazi provokátor. A nőknek kicsit nagyobb a szükségük az ilyen közösségekre. Az egyetlen útmutatás, amit azzal kapcsolatban ad­ha­tok, hogyan neveljük fel a gyerekeinket: ne szé­gye­nítsük meg őket!


Nekem nincs iskolám, én nem akarok olyanokat mondani, mint Freud vagy Jung, nem mondom azt, hogy valamit így vagy úgy kell csinálni. Nekem semmi tanítanivalóm nincs, egyszerűen csak rengeteg kérdést teszek fel és elmondom, hogy velem mi történt. Az én meggyőződésem szerint a pszichoterápia nem az orvostudomány egy ága, mert ebben nincs és nem is lehet elmélet, ahogy nincs előre meghatározott séma sem.


Itt nem egy házról beszélünk, amit egy előzetes terv. Igazi nagyi kedvence kisfiú voltam, folyton ott sertepertéltem körülötte a konyhában, és sok trükköt megtanított nekem, amit a hétköznapokban is alkalmazok olykor – mesélte a Borsnak adott interjújában Hajós, aki azt is elárulta, hogy nagyon lelkesítően tud rá hatni, ha egy-egy fiatalabb kollégájáról azt érzi. Budapesti Műszaki Egyetemen. Hát én is nagyon köszönöm, hogy itt vagytok. Ez olyan, mint hogyha egy sárkánnyal néznék szembe.


Ijesztő, mondtam ma reggel, mikor fölébredtem. Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát. Egy jó dialógus szeretettel teli, amiben se a másik nem tudja, mi a tuti, se én, de közöttünk, ha jóindulatúak és őszinték vagyunk, megjelenik az igazság.


Mindenekelőtt leszögezem, hogy nincsen technika, módszer a terápiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések