2018. május 7., hétfő

Szemszín öröklődés

Szemszín kalkulátor A leggyakoribb szemszín a világon a barna, ez tartalmazza ugyanis a legtöbb melanint. A barna tehát dominál, valószínűnek tarják, hogy eredetileg minden ember barna szemű volt. Európában ma már mégis – különösen Skandináviában (a lakosság -a) – a kék szem az uralkodó. A babavárás minden pár életében nagyon izgalmas időszak. A leendő szülők tervezgetnek, készülődnek, és persze rengeteget találgatnak: vajon milyen nemű lesz a baba, hogy fog kinézni, kire fog hasonlítani?


Szemszín öröklődés

Habár a zöld szemet sokan a kékhez gondolják közelebb állónak, valójában a barna szemnek egy kisebb pigmentációjú változata. A végleges szemszín általában hároméves korra alakul ki, de sok embernek még ez után is változik a szeme. Az pedig, hogy a gyermek milyen allélokat hordozhat a szemszín tekintetében, az apa és az anya szemszínétől függ. A lehetséges kombinációkat a következő - általánosan elterjedt - jelölésekkel lehet a legjobban szemléltetni: A - barna szemszín (domináns), a - kék szemszín (recesszív). A szemszín öröklődésének kérdése mindig is foglalkoztatta a genetikusokat.


Ausztrál kutatók nemrég áttörést jelentő eseményről számoltak be ezen a téren. Richard Sturm és kutatócsoportja (University of Queenslan Brisbane, Ausztrália) ikrek továbbá testvéreik és szüleik – közel négyezer ember – genetikai. Hogyan öröklődik a zöld szemszín ? Domináns-recesszív öröklés menet. A barna szemű ember lehet homozigóta (mindkét szülőjétől a barna gént örökölte, vagy heterozigóta (egyik szülőjétől barna a másiktól kék gént örökölt) A barna gén domináns a kékkel szemben és ezért barna szeműek ezek az emberek. Az emberi tulajdonságok közül domináns-recesszív módon öröklődik többek között az Rh-vércsoport (az Rh-pozitív vércsoportot kialakító allél a domináns), a hajban megjelenő fehér tincs (ez a domináns jelleg).


Szemszín öröklődés

Ugyancsak domináns jelleg a sötét (barna, fekete) szemszín a világosabbal (kék) szemben. Mik is azok a gének és kromoszómák? A START gombra kattintva máris kezdheted a kalkulálást, IDE kattintva pedig részletesen is olvashatsz a szemszín öröklődésének folyamatáról. A szülők szemszínének ismeretében a genetikusok kiszámították, hogy milyen valószínűséggel lesz a születendő gyermek szeme barna, kék vagy éppen zöld.


Milyen színű szeme lesz a gyereknek, ha a szülők szeme kék, zöld vagy barna? Számos színkombináció elképzelhető a szülők szeme esetében de meghatározható annak a valószínűsége, hogy milyen lesz a születendő gyerek szemszíne az apa és az anya szemszínének ismeretében. Az autoszomális öröklődés általános sémája.


Szemszín öröklődés

Az ábrákon a recesszív allélt hordozó gaméta kék, a dominánsat hordozó piros. Evolúciós értelemben a barna szemszín számít eredetinek, így a legtöbb ember szeme barna, bár Európában többen vannak a kék szeműek. A domináns fenotípus pirossal, a recesszív kékkel jelölt. A kérdés erősen megosztja a társadalmat.


Vannak szülők, akik úgy gondolják, joguk van eldönteni, milyen nemű gyermeket vállaljanak. Mások úgy vélik, hogy ezt nem szaba és az öröklődés szabályszerűségére kell bízni a kérdést. A független öröklődés magyarázata a kromoszómaelmélet ismeretében vagy szemszín szőrszín barna szem sötét szőr kék szem vörös szőr barna szem. Legyen szó okokról, tünetekről, panaszokról, kezelésről vagy éppen életmód-változtatásról, a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat pár kattintással eléri. A Copenhagen University genetikusa, Hans Eiberg éve kezdte el kutatni a kék szemszín genetikai hátterét.


A Human Genetics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint mára sikerült a szem kék sztínét okozó gént azonosítani. Ebből következik, hogy a piros szemszín domináns. X-hez kötött öröklődés. A szürke szemszín esetében pedig még kevesebb pigment található az íriszben, és a már említett szürke rostok hatása érvényesül erősebben. A zöld szem pedig közepes melanin mennyiségnél alakul ki, de ebben az esetben egy sárgás színű pigment is bejátszik a szemszín kialakulásában.


A kapcsolt öröklődés egy következő fejezet témája lesz. Azok a tulajdonságokat amelyek mértékegységgel nem, vagy csak nehezen mérhetők, kialakulásuk kevéssé függ a környezet hatásástól, minőségi tulajdonságoknak nevezzük. Szemszín Hat szemszín típus van: kék, barna, zöl szürke, arany, albínó. Ahhoz, hogy megértse, mi a recesszív öröklődés , elsőként a gén és a kromoszóma fogalmát kell megismernie.


Az X ivari kromoszómához kötött öröklődés Az ecetmuslica vörös és fehér szemű változata Számos olyan jelleg van, amelynek öröklődése valamilyen módon kötődik az egyed neméhez. A genetikai kísérletek kedvelt alanya az ecetmuslica, mivel könnyen tenyészthető és nagyszámú, mutációval kialakított változata van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések