2018. május 15., kedd

Terhesség 38 év felett

Az életkor alapján a veszélyeztetett terhességek két csoportját lehet megkülönböztetni: az egyik a serdülőkori – sokszor nem kívánt – terhesség , a másik pedig a év felett vállalt terhességeké. A két csoport sok mindenben különbözik, elsőként például a lelki tényezők tekintetében. Igaz nekem a második lesz majd ha lesz. Létezik ellenben egy ún.


Terhesség 38 év felett

NIPT), mely egy új módszer a magzati genetikai diagnosztika területén. A hagyományos ultrahang és vérteszt alkalmazása a Down-szindróma és két, ritkábban előforduló kromoszóma-rendellenesség, az Edwards-kór (18-as triszómia) és a Patau-kór (13-as triszómia) kimutatására sajnos sok hamis eredménnyel jár. Nagymamám férjének az unokatestvére jóhírű nőgyógyász.


Ha tavaszig nem jön össze a kisbaba megyek hozzá. Ilyen például az amniocentézis (magzatvízből mintavétel), a kromoszóma vizsgálat, ami mindössze egy vérvételt jelent, vagy a terhesség 12. Egy órás vonatozás csak.


Down kórra utalhat), illetve a 18. Mivel ovuláció előtt akár mm-esre is megnőhet a petefészeki tüsző, nem csoda, hogy egyes nők tompa fájdalmat, esetleg éles nyilalást éreznek az alhasuk jobb vagy bal oldalán, körülbelül félúton a köldök és a csípőcsont, valamint a köldök és a szeméremcsont között. Ez a félelem kortól független, de a év feletti hölgyeknek különösen kell magukra vigyázniuk, hiszen az ő testük valóban nehezebben regenerálódik.


Azért a helyzet nem tragikus, a legtöbb nő simán és természetes úton képes teherbe esni és egészséges babát szülni évesen. Kettőt szültem felett , egyet 40-en is túl. De sajnos nem mindenki gondolja ugyanezt.


Valóban öregek lennénk? A kérdésre a válasz a választ adótól függ. A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik a 30-as, valamint 40-es éveink felé. A megváltozott társadalmi, szociális, illetve egyéni elvárásokon túl az átlagéletkor növekedése is szerepet játszik abban, hogy a teherbe esés ideje tudatosan vagy tudattalanul eltér a biológiailag ideálisnak tartott életkortól.


Utóbbi százalékban valószínű a negyvenéveseknél, a évesek esetében már százalék, a év felettieknél pedig több mint százalék. Egy-két év is nagyon sokat számít tehát. Az előző részben arról esett szó, melyek azok a problémák, komplikációk, amelyek gyakrabban fordulhatnak elő a év feletti leendő anyukáknál, és hatással lehetnek a termékenységük alakulására, a kisbaba egészségére, a terhesség kihordására, illetve a szülésre.


Terhesség 38 év felett

Azonban a évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Az év felett vállalt terhesség egyik legvalószínűbb kockázata a terhességi cukorbetegség, mely során átmenetileg megemelkedik a vércukorszint, ez azonban a szülés után általában magától rendeződik. A vércukorszint pontos szabályozása szinte minden esetben elengedhetetlen egy kései terhesség alatt.


Vizeletvizsgálat, súly- és vérnyomásmérés, CTG vagy NST vizsgálat. Ezen a héten történik az utolsó ultrahangvizsgálat is: orvosod megvizsgálja a magzat méretét, fekvését, a placenta állapotát, a magzatvíz mennyiségét. Mostanában év kor felett „divat” szülni, már csak azért is, mert a mai világban nem szégyen – mint anyáink, nagyanyáink korában – az, ha évesen még nem vagyunk férjnél, sőt, az az elfogadott és ésszerűbb, ha éves korunk körül vállaljuk első gyermekünket. Negyven felett keveseknek adatik meg, hogy természetes úton essenek teherbe.


Magyarországon ma még extrémnek tűnik, ha egy év körüli nő szül. Az ő esetükben kiemelten fontos a biológiai alkalmasság kérdése. Speciális terhesgondozást kíván, és nagyobb szakmai.


A tapasztalat azt mutatja, hogy a termékenységi ráta csökken év felett. A nők nehezebben esnek teherbe, ebben a korban gyakoribb a vetélés, és a méhen kívüli terhesség is mind nagyobb számban fordul elő. Biológiai magyarázata van, hiszen a petesejtek sem olyan fittek már, mint fiatalabb korban.


Terhesség év felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések