2018. június 5., kedd

Melegkiütés

Nagyon látványosan jelenik meg az arcon, de sokszor okoz tüneteket az összeérő, ezért rosszul szellőző bőrfelületeken (pl. hónalj, lágyék), a tarkón, a háton, a mellkason és a pelenkás bőrön, a popsin - sorolja a doktornő. A kipirosodott melegkiütés (miliaria ruba) ezzel ellentétben csak több napi trópusi klímán való tartózkodást követően vagy rendszeresen szűk és nem szellőző ruhák viselése miatt alakulnak ki, a verejtékmirigy ebben az esetben súlyosan eltömődik és a bőr mélyebb rétegeit is érinti. A miliaria tulajdonképpen a melegkiütés , ami egy olyan bőrbetegségnek a latin megfelelője, amely a nyári forróságban alakulhat ki. Nagyobb részt a gyerekeket és a csecsemőket érinti, de előfordulhat olyan felnőtteknél is, akiknek különösen érzékeny a bőrük. A miliariának több típusa is van, a két leggyakoribb a kristályos miliaria, illetve a gyulladásos miliaria rubra.


A kristályos miliaria sok apró, vízhólyagra emlékeztető, tiszta folyadékkal teli kiütés formájában jelentkezik. Piros kiütések jelennek meg, a bőr forróvá és bizsergővé válik. A legtöbb esetben sokkal ijesztőbb, mint amennyire veszélyes, és gyakran néhány napon belül önmagától is elmúlik.


A felnőttkorban kialakuló melegkiütés nem feltétlenül csak a legnagyobb hőségben jelenhet meg, hiszen annyi is elég hozzá, hogy túl szoros, nem szellőző ruhák alatt megrekedjen az izzadtság a test felületén. Az emiatt elszaporodó melegkiütések lehetnek gyulladtak és nem gyulladtak. Az egyszerű melegkiütés kellemetlen ugyan, de nem súlyos, és általában egy-két nap alatt visszahúzódik. Gyógyszeres kezelésre lehet azonban szükség, ha a viszketés és a gyulladás néhány nap alatt nem mú­lik el, vagy ha az érintett terület elfertőződik.


Melegkiütés

A melegkiütés és a napallergia nem ugyanaz. Legtöbbször kisgyermekeknél fordul elő, de felnőtteknél sem ritka. Főként csecsemőknél gyakori jelenség a melegkiütés. A szülők általában nagyon megijednek, pedig ez ártalmatlan – hangsúlyozta a kozmetikus.


Ekcéma Forrás: Shutterstock „Ilyenkor az izzadságmirigyek eltömődnek, és nem tud a verejték ürülni. A kismamáknak, újszülött gyerekes anyukáknak, de még az iskolás gyerekek szüleinek is jól fognak jönni hasznos tippjeink és tanácsaink. A kiütések akkor is megjelenhetnek, amikor a bőr pórusai elzáródnak és az izzadság nem tud szabadon távozni. Elsősorban próbáljuk meg lehűteni a kisgyerek testét, lazább ruhába öltöztetjük, szellőztetett szobába visszük, ahova a napsugarak nem hatolnak be. Az egész testen megjelenhetnek, de általában a tarkón, a nyakon, az arcon, a kicsiknél az ágyékon alakulnak ki.


Eredeti parfümök, világmárkák és ritkaságok! Tekintsen bele kínálatunkba, válassza ki az Önnek legmegfelelőbb parfümöt és illatozzon úgy mint a legnagyobb sztárok! A csalánkiütés kezelése és tünetei gyermekeknél: ebben az írásban mindent megtudhat a gyakori betegségről. Ez az írás 1-ban naprakész, a bizonyítékon alapuló (evidence-based) orvoslás modern ajánlásaira épül. A legáltalánosabb kiütés a csalánkiütés, ami ha nem áll fönn hat hétnél tovább, akut esetnek számít, az okát sem kell külön keresni.


Ilyesmi nagyon gyakran jön elő banális megfázás miatt, de okozhatja valamilyen ételre, adalékanyagra, gyógyszerre adott túlérzékenységi reakció is. Viszket, repedezett, furcsa pöttyök, foltok jelentek meg rajta? Gyulladás, bőrszerkezet – vagy színváltozás jelezhet többek között fertőzést, krónikus bőrbetegséget, akár allergiát is.


Melegkiütés

Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza segít megkülönböztetni a melegkiütést a napallergiától. Miért olyan gyakori a kicsiknél a melegkiütés ? A miliaria, vagyis a melegkiütés meglehetősen gyakori bőrtünet csecsemőknél és kisgyermekeknél, ugyanis az ő hőszabályozásuk még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké. Emiatt a hőség hatására könnyen eltömődnek a verejtékmirigyeik. Ha itt a nyár, itt van a napozás ideje. Fontos azonban figyelembe venni, hogy kinek milyen a bőrtípusa és annak megfelelően, mértékkel szabad csak a napon tartózkodni.


Sokan panaszkodnak, hogy már az első tavaszi napsugarak feltűnése után nem tudnak a napra menni védőkrémek. Természetesen a szülők a legjobban akarják szemük fényének, ezért a túlzott aggódás és a megfázástól való félelem miatt könnyen előfordulhat, hogy sokkal több ruhát adnak a kisbabára, amint ami szükséges lehet. A polifázisos, más nevén Da Vinci alvás (kisebb szakaszokra bontott alvás) elsajátítása érthetően izgatja sokunk fantáziáját, hiszen a technika birtokában aktívan töltött óráink számát jelentősen megnövelhetjük, ezáltal nagyobb hatékonysággal végezhetjük munkánkat, több időnk marad a szórakozásra, összegezve tehát hosszabb, teljesebb és talán boldogabb.


Hogyan előzhető meg a melegkiütés ? Mindenhol azt mondják, hogy a gyereken mindig egy réteggel több ruha legyen, mint a szülőn. Ez szerintem nem minden gyerek esetében igaz. Mint ahogy felnőttként is van aki fázós, van aki mindig izza ez a gyerekeknél is megfigyelhető. A baba mamájának sem könnyű.


Addig jó, amíg a baba csak fekszik. Meleg kiütés ellen lehet tenni valamit? Krémmel kenni, vagy valami? Nem öltöztetem túl, mert mindenki más több ruhát ad babájára, mint én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések