2019. január 22., kedd

Súlyozott átlag jegyek

Sajnos időközben rájöttem, hogy valóban nem jó K. Attila megoldása, mivel az átlag és a súlyozott átlag cellái megegyeztek :) Zsolesz megoldása nem jó, mert nem úgy tárolom az ellenőrzőmben a jegyeket, hogy van 2db 1-es, 3db 2-es, stb, hanem egyesével fel vannak sorolva a jegyek. Tudtok valami jó megoldást? Az ÁTLAG függvény a centrális tendenciát méri, ez egy számcsoporton belül a közép helyét jelenti a statisztikai eloszlásban. A centrális tendencia leggyakoribb három mérőszáma: Átlag : Ez a számtani középérték, amelyet egy számsorozat hozzáadásával számítunk ki, majd elosztjuk a számok számát.


Az alapsokaság ekkor : az egyes napokon megtett út. A számtani áltagnak két típusa van: egyszerű, súlyozott. A szabály az, hogy akkor kell elemezni az egyszerű, illetve a súlyozott átlagot, amikor annak logikai, statisztikai értelme van. Előnyei – miért használjuk?


Kumulatív átlageredmény (halmozott súlyozott tanulmányi átlag ): A tanulmányok egy félévnél hosszabb időszakára vonatkozik. Az adott időszakban teljesített tantárgyak kreditértékeinek és érdemjegyeinek szorzataiból képezett összeget a teljesített tárgyak kreditjeinek összegével kell osztani. Bár meg kell jegyeznem, hogy a félévi, év végi osztályzat nem feltétlenül az addig megszerzett jegyek átlagából számolódik.


A tanár dönti el, hogy milyen jegyet kapsz. Lehet, hogy az átlagod mégis a tanár úgy dönt, hogy a tudásod nem üti meg az ötös színvonalát, így csak négyest kapsz. Ebből hogyan jön ki a tanulmányi átlag ? Ebben az esetben az értékek általában nem egyszer szerepelnek, ezért meg kell szorozni azokat a gyakorisággal (súlyozni kell). Súlyozott számtani átlag.


A súlyozott tanulmányi átlag egy félévnél hosszabb időszakra (vagy a tanulmányok egészére) vonatkozóan mutatja a tanulmányi tevékenység minőségét. Kiszámítása: adott időszakban teljesített tárgyak kreditértékének és érdemjegyeinek szorzataiból képzett összeg osztva a teljesített tárgyak kreditjeinek összegével. Ennek az excel táblázatnak a segítségével könnyedén kiszámolhatod a korrigált kreditindexedet és a súlyozott átlagodat a felvett tárgyak kreditértékei és a megszerzett jegyek megadásával. SZP-hez hozzáadva a görgetett ( súlyozott ) átlag kilencszeresét, b. Példa: a jelentkező az alapképzésben 55-ös súlyozott átlagot ért el, a “Figyelembe vett jegyek ” táblázat szerint kiválasztott tantárgyai alapján számítva átl=8.


Az opció IGEN értékre állítása esetén a jegyek beírásakor a naplójegyek súlyozott átlaga megjelenik ez e-naplóban, az opció NEM értékre állítása esetén a jegyek beírásakor a súlyozott átlag nem jelenik meg az e-naplóban. Tehát ha második vagy harmadik helyen jelöli meg ezt az ösztöndíjat, nem kerül hátrányba az első helyes megjelöléshez képest. A bologna típusú alap és mesterképzési szakokon az oklevél átlag számítás a következőképpen történik: a szabadon választható tárgyak kivételével az összes további mérföldkő alatt teljesített tárgyak érdemjegyéből és kreditjéből képezett súlyozott kreditátlagnak, a Záróvizsga szakmai tárgy érdemjegyének.


Számtani átlag - Egyszerű számtani átlag. Határozzuk meg a vizsgajegyek átlagát, szakonként és az egész évfolyamon. A gyakorlatban sokszor kell gyakorisági sorból számtani átlag ot számítani. Ilyenkor az ismérvértékek többször fordulnak elő, amit a gyakoriságok jeleznek. Ha 1-nál nagyobb értéket állítunk be, akkor nagyobb súllyal, ha kisebb értéket, akkor kisebb súllyal veszi figyelembe a program a jegyet az átlag meghatározásakor.


Jegyek súlyozásának kezelése. A KRÉTA rendszerben - az iskolák gyakorlatához igazodva - többféle módon is lehet kezelni a jegyek súlyozását. Az előzőekben meghatároztuk a mérés átlagértékét. A súlyozott átlag lényegében nem különbözik a „sima” átlagtól, csak az egyforma adatok összevonását tartalmazza. Most már tudjuk, hogy több adat ese­­tén melyik az a kitüntetett adat (ami nem feltétlenül mért érték), ami a mérés leg­való­szí­nűbb.


A diplomaátlag számítása az osztatlan és rövid ciklusú tanárszakokon 1. Adatsokaság, a leíró statisztika jellemzői, diagramok. A statisztika adatok gyűjtésével, rendszerezésével és elemzésével foglalkozik. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések