2019. április 23., kedd

Jóindulatú csontdaganat

Főleg fiatal (4-éves) korban, inkább fiúkban-férfiakban (férfi-nő arány: 3:1) jelentkező, viszonylag gyakori jóindulatú csontdaganat. A csontok kéregállományában alakul ki, főleg hosszú csöves csontokban, de csigolyákban, kézcsontokban és a koponya-állkapocs területén is előfordul. Keletkezése nem köthető traumához. Jóindulatú csontdaganatok. Leggyakrabban a hosszú csöves csontok végéhez közel helyezkednek el.


Az oszteokondrómát mindig porcos sapka borítja. A három leggyakrabban előforduló rosszindulatú csontdaganat az osteosarcoma. Egyes jóindulatú daganatok meggyógyulnak, mások. Bár a jóindulatú csontdaganatok tipikusan a helyén maradnak, és valószínűleg nem halálos kimenetelűek, mégis abnormális sejtek, és. A csontrendszer rosszindulatú, úgynevezett malignus daganatai.


Chordoma - egy ritka csontdaganat. A chordoma egy ritka csontrák-típus, amely évente minden egymillió emberből egyet támad meg. Ezzel az összes csontdaganat három százalékát, és a nem áttét eredetű gerincdaganatok húsz százalékát teszi ki. Több mint ezer olvasói levelet válaszoltunk már meg, ezek mindegyike elérhető a honlapon. Mielőtt kérdést tenne fel, a keresés funkció használatával érdemes átnézni orvosi válaszainkat, mert azokból és a hozzájuk kapcsolt cikkekből jó eséllyel Ön is azonnal választ találhat kérdésére.


Az Országos Gerincgyógyászati Központ gerinchez kapcsolódó betegségleírása, csontdaganat. A betegek többsége tapintható duzzanat, fájdalom, esetenként mozgáskorlátozottság miatt fordul orvoshoz. Az egyik leggyakoribb csontdaganat , a szarkóma hátterében például állhatnak bizonyos örökletes tényezők, sugárártalom, de kis százalékban egy adott speciális, eredetileg egyébként nem rosszindulatú csontbetegség (Paget-kór) is átalakulhat rosszindulatú elváltozássá. Szövettanilag az osteoid osteomával azonos, de annál nagyobb méretű (nagyobb mint cm). Kötőszöveti eredetű daganatok a szervezet különböző, kötő- és támasztószöveteiből (kötőszövet, izom, zsír, porc, csont) képződnek.


A jóindulatú formák elnevezését az alapszövet (amiből kiindult a daganat) nevéből -oma utótaggal képezzük. A rosszindulatú kötőszöveti daganatok a szarkómák (sarcoma). Amennyiben a jóindulatú csontdaganat jól körülhatárolt és nem, vagy csak igen lassú növekedési hajlamot mutat, akkor a műtéti kezeléstől eltekinthetünk. Ez utóbbi esetben azonban szükséges a jóindulatú csontdaganat szoros, bizonyos meghatározott időnkénti radiológiai utánkövetése.


Az előbbi az elsődleges csontdaganat , míg az utóbbi. A röntgent értékelő vizsgáló az elváltozást jóindulatú csontdaganatnak (osteoma) valószínűsíti, amely a jobb sípcsonton (tibia l. d) alakult ki. A jóindulatú daganatokban szenvedő embereknek nincsenek semmilyen tünetei.


Viszonylag gyakori – főként daganatszerű elváltozások és jóindulatú. Lehet, hogy a daganat csak akkor jelenik meg, ha a képalkotó vizsgálat más orvosi vizsgálat megkezdésekor feltárja. A jóindulatú csontdaganat , mint például az osteochondroma, nem igényel kezelést, hacsak nem kezd zavarni napi funkcióját és mozgását.


Jóindulatú csontdaganat

A kondróma elnevezésű betegséget nem sokan ismerik, legalábbis a nevére nem mindenki kapja fel a fejét hirtelen, hogy máris tudja, miről van szó. A kondróma név egy már sokkal ismertebb betegséget takar, amely nem más, mint egy jóindulatú csontdaganat. A daganat a csont felszínén keletkezik, és kemény dudorként tapintható.


A legújabb Laryngoscope-ban - mely a fül- orr- gégészet talán legrelevánsabb újságja - megjelent az eddigi legnagyobb esetszámot felvonultató cikk a néma, panaszokat nem okozó, orrmelléküregekben elhelyezkedő jóindulatú csontdaganatról, az osteomáról. Az osteoma a leggyakoribb csontdaganat a fej-nyaki régióban. Ez egy normál, spongy vagy kompakt csont, melynek beállítási elemei vannak.


Jóindulatú csontdaganat

Bejelentkezés nélkül besétáltam az Amerikai úti klinikára és addig könyörögtem egy orvosnak, míg az beutaló nélkül hajlandó volt szóba állni velem, és megvizsgált. Ahhoz, hogy megtudjuk, mit rejt a „púp”, mintavétel válhat szükségessé, hiszen allergia, bőrférgesség, ciszta vagy jóindulatú megnagyobbodás is állhat a hátterében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések